fredag 24 maj 2013

Den inbillningssjuke

Jag hade laddat för ett riktigt sågande inlägg av den svenska sjukvården på vårdcentralerna men kom av mig helt.
Jag var där idag och satt en halvtimme och eldade upp mig, tänkte på allt jag skulle skriva om i ett inlägg men så tappade jag totalt bort all ilska och irritation när jag fick träffa min läkare.
Det var första gången jag kände att en läkare tog sig tid att undersöka och verkligen ta reda på vad problemet var. Tack Marie, det kändes väldigt bra!
Det är skillnad mellan allmänläkare på vårdcentraler och specialister på olika avdelningar eller mottagningar.
Följande utlägg är baserat på mina egna erfarenheter. Jag säger inte att alla är på det här sättet men så här har jag upplevt mottagandet.
Allmänläkaren vill helst inte veta så mycket, de vill ha många patienter per dag och timme, de vill bara skicka hem dig med några värktabletter och vinka hejdå med frasen, kom tillbaka om det inte blir bättre.
Det är något de bara säger, de vill inte att man ska komma tillbaka - för de har inget mer att säga dig.
Jag har både fått veta att min axelskada enbart satt i huvudet, att det inte var någon idé att skicka mig vidare till någon specialist eftersom den här allmänläkaren minsann var specialist på detta. "Lilla gumman" kallade han mig lite nedlåtande.
Varför var han egentligen allmänläkare om han kallade sig specialist? Och varför trodde han då att det satt i huvudet - han borde ha vetat bättre?

Specialisten, om man har turen att komma så långt vet vad han pratar om. Han har viljan att utreda och hjälpa. Då man äntligen har en diagnos, en sjukdom eller ett namn på ditt problem - då blir det ett annat ljud i skällan.
Då kan man plötsligt bevisa att man inte bara är inbillningssjuk!

Men nu har jag ju lyckats beklaga mig över detta trots allt. Jag hade ju lovat mig själv att jag skulle älta detta.
Istället kan jag berätta för er att jag, Malin, med stor sannolikhet snart kommer sitta på en båt i Gibraltar och titta på valar och delfiner. Vi upptäckte igår kväll att de har valsafari där! Och apor! Kan det bli bättre?

Skit i läkarna, ro hit med en massa djur istället!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir jätteglad om du vill skriva en rad, eller två! Jag svarar på kommentarerna i min egen blogg, så glöm inte bort att återkomma!