fredag 15 februari 2013

Hur man skär en apelsin / How to cut an orange

Det är säkert jättemånga av er som redan kan konsten att filéa en apelsin, men jag tycker att det är något som alla bör kunna.
Det tillhör allmänbildningen!
Och apelsinen blir så mycket godare i t.ex fruktsallad om man gör så här jämfört med att bara skära klyftorna i bitar. Jag tycker ofta att apelsinen blir seg och torr på det sättet, speciellt om man inte äter salladen omgående.
Så här är receptet på framgång:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I guess many of you readers out there already know how to cut an orange the best way, but there might be a few left that needs to learn. It´s general education!
And the orange tastes so much better for example in fruitsalads this way, compared to just cutting the orange in pieces. 
Often the orange gets dry and chewy, especially if you don´t eat it right away.
So here it is - the best way:



Skär bort toppen och botten så den står platt mot skärbrädan.
Cut the top and bottom, so it´s standing flat on the cuttingboard.


Skär sedan, med en vass kniv, bort skalet och det vita från topp till botten.
Use a sharp knife and cut of the peel and the white beneath, top to bottom.


Nu har du en naken apelsin.
Håll sedan apelsinen ovanför en skål så samlar du även upp saften. Skär mellan hinnorna i klyftorna från båda hållen och vips så har du en filéad klyfta redo att ätas.

Now you´ll have a "naked" orange.
Hold the orange over a bowl so you save all the juice, then cut each segment between the membrane and there you have a nice and juicy pice of orange!




 ENJOY!

1 kommentar:

  1. Bra tips! tänker oftast inte på det sättet att skära en apelsin. Fina bilder också!

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du vill skriva en rad, eller två! Jag svarar på kommentarerna i min egen blogg, så glöm inte bort att återkomma!