fredag 11 juli 2014

Las Fallas

Nästa år, i mars, tänkte vi åka till Valencia för att deltaga i festivalen Las Fallas. Den hålls varje år i mars för att hedra regionens skyddshelgon Sankt Josef. Redan i början av mars börjar uppladdningen inför festivalen med knallsmällare och smatterband.
Festivalen kulmineras natten mellan den 19:e och 20: då stora papier-maché figurer förs i procession genom stan.Det hela slutar med att alla papier-maché figurer, förutom vinnaren, bränns upp under natten.


Det läggs ner ohyggligt massa jobb på figurerna, så i mitt tycke är det tragiskt att de bränns.
Från början, på medeltiden, gjordes figurerna av en massa skrot som brändes efter vintern. Sen började folket att göra dem roligare genom att klä dem i gamla kläder, rita ansikten och vara satiriska.
Nu för tiden är det en multimiljon industri och figurerna skapas av professionella konstnärer "artistas falleros".


Det svåra är inte bara att figurerna ska byggas så pass stora, utan det krävs en hel del ingenjörskunskap för att få den att kollapsa på ett säkert sätt när den bränns.
Det tar många månader att skapa en Fallas-figur och det kan kosta en hel del pengar. Den största Fallas-figuren 2006 kostade 600.000 €.

Fallas-figurerna tillverkas av papier-maché utanpå ett skelett av trä. Sedan sandas den och målas. Många figurer är så stora att de inte setts helt ihopsatta förrän den första dagen av festivalen.

Det finns även små figurer som skapas ihop med den stora figuren så att det bildas en mångfacetterad saga av alltihop. Det kan vara allt från några få upp till ett dussin figurer, som kallas för ninots.


Figurerna är inte sofistikerade och "fina i kanten" utan är en unik konst för just Valencia. De är satiriska och strösslade med humor, sex och karikatyrer. Starka färger och kaos.
Det ska vara något som alla människor kan förstå, inte bara intellektuella konstkännare.
Det finns till och med ett Las Fallas museum. Varje år sparas en ninot (alltså en liten figur från Fallas-figuren) och hamnar på museet. Det är ett välordnat museum där man kan se ninots från de senaste 80 åren.Det här kommer att bli tidernas festival, det är jag säker på!
Tänk er en stoor Luna papier-maché figur!

1 kommentar:

Jag blir jätteglad om du vill skriva en rad, eller två! Jag svarar på kommentarerna i min egen blogg, så glöm inte bort att återkomma!