tisdag 5 januari 2016

Att bryta mot copyrighten

Ja lade ut några bilder från min målarbok på en sida på Facebook, för målarboksentusiaster.

En kvinna skrev att hon var intresserad av boken och jag svarade henne att länk till min webshop fanns i inlägget.
Då var det en annan kvinna som la ut en länk till min portfolio (CV sida) och skrev att här kan man hitta bilderna och skriva ut dem på sin egen skrivare.

Jag blev förbannad och upplyste henne om att det faktiskt finns något som hette copyright, och att jag som illustratör och upphovskvinna till denna bok inte uppskattade att hon delade länken med uppmaning om att här kunde de komma åt sidorna gratis.

Hon ifrågasatte varför jag lagt ut länken i första hand. Detta hade jag gjort för att många som var intresserade av att köpa boken undrade hur många sidor den bestod av och jag ville ge dem en chans att se hur sidorna ser ut. Av vänlighet, och uppenbart av dumhet visade det sig sen.


Efter en stunds diskussion sa hon att hon i alla fall inte skrev ut bilder. Jag vet inte om jag tror detta men det spelar ingen roll. Gjort är gjort. Hur som helst upplyse hon andra att det var okej att göra det.

Copyright gäller oavsett om det är en copyright symbol på "verket". Det är brottsligt att bryta mot det.
Jag kämpar med att leva på min design, mina figurer, min bok och mina illustrationer. Jag lägger många timmar på mitt skapande och mycket pengar att förverkliga det. Att folk sedan väljer att snika sig till bilder känns lite gnidigt.

Jag har lärt mig en läxa och har nu lagt copyright över alla bilder i målarboken i portfolion. Förhoppningsvis inser folk att det betyder att det inte är okej att skriva ut dessa ens för eget bruk.


Är man tveksam kan man alltid kontakta utgivaren eller upphovsmannen och fråga vad som gäller. Det finns många sidor som uttryckligen säger att det är en sida med gratis utskrifter. Där är det bara att köra hårt, skriva ut och färglägga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir jätteglad om du vill skriva en rad, eller två! Jag svarar på kommentarerna i min egen blogg, så glöm inte bort att återkomma!