lördag 28 september 2013

Nu läxar jag upp er!

Anledningen till detta inlägg är en händelse jag var med om i går kväll när jag åkte in till stan på kvällen för att hämta min sambo och en kompis som varit på O´Learys.
Det är ju fruktansvärt mörkt nu på kvällarna och dessutom blött på marken. Alla ljus speglas i asfalten och det blir, enligt mig, svårare än vanligt att se.
V bor ute på landet och jag vet av tidigare erfarenheter att det är mycket djur som kan springa tvärs över vägen.
Medan jag körde mot Bensbyn satt jag och tänkte att det vore ju typiskt om man körde ihjäl sig mot en älg bara för att man är så lycklig nu.
När jag hade kommit en bit från Örarna såg jag något grått som liksom hoppade upp och ner längre fram på vägen. Jag saktade in och körde sakta närmare. Det var en stor älg som var på väg över vägen. Först såg jag bara benen, men sen när jag var nära såg jag hela älgen.


Jag var inte på något sätt nära att köra på den, men jag var trots allt bara 5-6 meter ifrån den. Hade någon kört fort (som många gör längs denna väg) så hade det kanske inte gått att stanna i tid. Man vet ju inte när exakt halkan kommer.
Jag stannade i alla fall bilen och tutade på älgen för att få den att springa av vägen. Det gjorde den, men strax efter den kom en till älg som stått precis i skogskanten. Den hade jag inte ens sett.


Fy tusan! Det enda man kan se dem på i mörkret är ögonen som glimmar när de träffas av strålkastarljuset. Det borde vara lag på att älgar hade reflexer!

Detta för mig osökt att komma in på reflexer och människor. Vi människor är fruktansvärt dumma! Älgarna kan jag leva med, för de har inget val. De kan inte gå in på affären och köpa reflexer och hänga i hornen, men vi människor borde veta bättre.


Ja, jag skäller på mig själv också, för jag är en av dem som inte har på mig reflexer i mörkret. Inte till vardags. Är jag ute och går i mörkret här på udden har jag reflexväst, men en vanlig liten klämreflex eller hängande reflex från fickan har jag inte lyckats uppbåda.
Shame on me! And shame on you!
Det är en billig livförsäkring!
När jag närmade mig stan träffade jag på människor istället för älgar och de var lika svåra att se. Många klädda i mörka kläder...nä nu måste vi göra nåt åt det!


Vissa klär sina hundar i reflexvästar men går själv som en osynlig varelse efter. Är ni inte mer rädd om livet?
Detta är ju inte ens svårt att ändra på, och inte dyrt heller.
Har du, dina barn, din sambo, hunden eller älgen inga reflexer, ägna då dagen åt att ordna detta!

Tack för mig- hej!

16 kommentarer:

 1. Bra skäll tycker jag! När jag och jycken är ute så har både han och jag reflexjacka. För att mardrömmen är ju att bli påkörd, både för den som kör och den som blir träffad av en bil...

  Ha sköna dagen idag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen! Det är så onödigt och så lätt att avhjälpa det! Men ändå "glömmer" man!

   Radera
 2. Du har helt rätt i det du skriver.

  SvaraRadera
 3. Jag har en dinglande reflex hängande på min jacka!!!! Bättre än inget.

  //MAGDA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, mycket bättre än inget!

   Radera
 4. Jag lovar bättring direkt! Brukar ha både reflexväst och liten blinkande lampa på
  hundkopplet, men måste erkänna att jag fortfarande inte tagit dem i bruk för går sällan
  på trafikerade vägar efter mörkret inbrott! Men från och med idag kommer de fram och
  ska användas!
  Kram M.E

  SvaraRadera
 5. Ja fy vad skraj man blir när det dyker upp älgar :( Vi bor med på landsbygden och där är mycket vilt som far över vägarna. Reflex är en bra livförsäkring både på människor och djur. Vi klär våra hundar med reflexvästar när mörkret börjar komma. En trevlig kväll / Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man sitter verkligen på helspänn!

   Radera
 6. Du har alldeles rätt i att vi absolut borde använda mer reflexer! Hemma på landet använder jag alltid reflexväst när jag är ute på kvällarna, men i min studiestad tänker jag alltid att det är så ljust att det inte behövs någon reflexväst. Men det är ju förstås helknäppt, för jag vet ju själv hur svårt det är att se mörkklädda människor under vinterhalvåret. Dags för skärpning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kanske åtminstone kan ha en liten reflex så bilisterna uppmärksammar att det rör sig. För bådas skull!

   Radera
 7. Hej!

  Du har helt rätt!!! Ska genast skaffa mig några reflexer!
  Usch, tur att du såg älgarna i tid, otäckt, de är ju FRUKTANSVÄRT stora i verkligheten!

  Tack för din kommentar hos mig. Så roligt att du ska gifta dig i år! Ja du, klänning är inte lätt att hitta, var med min dotter i Stockholm en hel dag och letade, vi hittade ingen! Så hade vi 1 butik kvar, där fanns flera jättefina! Butiken ligger på S:t Eriksgatan 96 i Stockholm och heter AKIK AB.

  Ha det så bra
  Kram Anncathrine

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de kan krossa hela bilen om man skulle ha oturen att träffa dem...huga! Klänningen är ett kapitel för sig...puh!

   Radera

Jag blir jätteglad om du vill skriva en rad, eller två! Jag svarar på kommentarerna i min egen blogg, så glöm inte bort att återkomma!