fredag 21 december 2012

Tänd och släck lampan för tusan!

Det sägs att vi ska spara på jordens resurser. Inte slösa i onödan eftersom det både är dåligt och dyrt.
När jag var yngre blev jag mest irriterad på mormor som alltid släckte lampan så fort man lämnat sitt rum.
Hon var väldigt smart och ekonomisk. Men då tyckte jag att hon var snål och jobbig.
Nu har jag blivit ädre och lite smartare. Jag inser att vi inte kan slösa på allt och jag vill inte heller betala hutlösa priser för onödiga utgifter.
Jag tänker på att inte slösa på el och varmvatten i onödan. Jag kan bli bättre på en hel massa saker men jag har kommit en bit på vägen.

Jag bor på landet. Det är ett val jag själv gjort.
Alla som bor här ute på "nabben" upplever att det är väldigt mörkt nu på vintern. Från Bensbyvägen är det en sträcka på 2 kilometer. Den vägen har två eller tre gamla lampor som knappt lyser.
Vi är några stycken som bor längs denna väg och det är en hel del människor som promenerar här. Och den här årstiden är det ju som ni vet mörkt större delen av dagen.

Min sambo har två gånger hört av sig till kommunen och påpekat att vi skulle behöva lite belysning här ute. Det är ju trots allt en kommunal väg. Jag tror att det är fler än han som påpekat detta för kommunen.
Han ringde första gången förra hösten. Nu ringde han igen i början av denna höst. Inget har hänt och ingen har återkommit till honom.


Det vore ju inte så svårt att sätta upp lite lampor. Det finns några stolpar med riktigt gamla lampor som knappt ger något ljus men som säkert drar en del energi.
Det kostar inte så mycket att ha några lampor som lyser under det mörka delen av dygnet. Dels för att folk överhuvudtaget ska se att det finns en väg där, och för säkerheten hos de som promenerar där.
Nu finns det ju lampor som knappt drar någon energi alls, men ändå ger ett bra ljus.

Är argumentet att det blir för dyrt så kan man ju ställa följande fråga.
Vad kostar det då att ha en gammal lampa som är tänd dygnet runt under hela året, inklusive sommaren då det är ljust dag som natt? För det är precis så det är här ute.
Då kan man snacka om slöseri av jordens resurser.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Don´t waste the earths resources, it´s bad and expensive.

When I was younger I got irritated on my grandma for turning of the lights in the room when I left it.
She was smart and thrifty. But back then I thought she was parsimonious . 
But I´m older and smarter now. I understad that we cannot waste the resources and I don´t want to pay high prices for unnessesary things.
I´m careful with the electricity and hot water. I can be better in many ways but I´m on my way.

I live in the countryside, a choice I´ve made.
Everyone that lives out here in my village thinks it´s to dark in the wintertime. From the Bensbyroad there´s a 2 km long road to our house. Along this road there´s 2, 3 lights. Old lights that hardly works good enough. 
We are a few people that lives along this dark road, and a lot of people are walking their dogs here. This time of the year it´s pretty much dark around the clock.

My fiancée has called the local authorith twice about this. Told them that we need more light. Nothing has happened yet.
It can´t be that hard and expencive to put up some new, low energy lights here. At least for the security for the people walking here,

If they think it will be to expensive I´d like to ask about the light that has been shining all year around. Even during the summer when it´s light outside even in the nighttime.
If that´s not wasting the earth´s resources I don´t know what is.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir jätteglad om du vill skriva en rad, eller två! Jag svarar på kommentarerna i min egen blogg, så glöm inte bort att återkomma!