söndag 25 oktober 2015

Tredje gången gillt!

Jag är inte känd för att ha bra tålamod, snarare rakt tvärtom. Men i det här fallet gjorde jag om, och gjorde rätt - på tredje försöket.
Det handlar återigen om bakning.

Min pappa har varit glutenallergiker sedan tidernas begynnelse, nästan. Men när han fick det konstaterat fanns det inte speciellt mycket, och kanske framförallt bra produkter att få tag i.
Jag vet att han fick hämta ut paket med mjöl och liknande saker på apoteket. Det fanns inget på vanliga mataffärer som han kunde köpa som var glutenfritt. Folk hade inte ens hört talas om konceptet.
Det första matbrödet min mamma bakade som var glutenfritt kallar de "år noll". Det var så hårt att inte ens småfåglarna ville äta av det.

Men mycket har hänt sedan dess och min mamma och pappa har hittat bra recept och framförallt beprövade recept. Därför var det självklart att jag ringde dem för att få lite bra matbrödsrecept.

Första gången jag drog ihop en deg var den så torr att jag inte ens fick ihop den, det var liksom bara smulor som föll isär. Jag tänkte att det här går ju inte att grädda så den hamnade rakt ner i soporna.

Det visade sig att jag fått fel mängd mjöl när jag skrev av receptet. Min pappa sa ett helt paket mjöl - men han menade ett litet och jag använde ett stort.

Andra gången hade jag rätt mängd mjöl, men hade skrivit 1/2 dl vatten istället för 1/2 liter. (jag skrev av receptet igen för att få det rätt, men det hjälpte ju inte.
Den gången fick jag ihop en sorglig deg, efter att ha pytsat i vatten tills degen höll i hop. Men den jäste knappt. Dock blev de goda i smaken - om än platta.

Igår gav jag mig in i bageriet igen och lyckades riktigt bra!
Så därför delar jag med mig av ett välbeprövat och bra recept som funkar, om man bara tar rätt mängd av ingredienserna.


Sega kakor:

500 g + 2 dl glutenfritt mjöl (Finax blåvita förpackning har jag använt)
1 pkt jäst
2 msk smält smör
1/2 liter vatten (fingervarmt)
1/2 dl sirap
3/4 tsk salt
lite fiber husk (nån matsked)
brödkrydda efter smak

Gör som en vanlig "vetedeg" och låt den jäsa i bunke ca 30-45 min. Gör bullar av det och platta till eller kör över dem med kruskavel. Låt jäsa igen ca 20-30 min.Pensla dem med vatten och in i ugnen i ca 7 minuter på 300 g (eller högsta beroende på ugnen, min går bara till 275 grader)

Låt svalna och ät!!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir jätteglad om du vill skriva en rad, eller två! Jag svarar på kommentarerna i min egen blogg, så glöm inte bort att återkomma!